Reilu puoli vuosisataa maassamme tunnettu Canasta-korttipeli on nimenä tuttu varmasti monelle korttipelaamisesta kiinnostuneelle suomalaiselle, mutta mistä oikein on lopulta kyse?
Tämä Etelä-Amerikasta Yhdysvaltojen kautta Eurooppaan rantautunut peli toimii parhaiten nelinpelinä, jossa käytetään kahta joukkuetta, mutta Canastaa voidaan pelata myös kahden tai kuuden pelaajan kesken.
Tässä artikkelissa keskitymme esittelemään Suomessa virallisesti käytettävät Canasta-säännöt neljän hengen paripeliin. Sääntöihin on olemassa pieniä viilauksia Suomessakin paikkakuntakohtaisesti, mutta alla olevalla kattauksella pääsee hyvin alkuun.
Näin Canasta-korttipeliä pelataan
Canasta-korttipeliä pelataan kahdella tavallisella 52 kortin pakalla ja 4 jokerilla. Pelin tavoitteena on tehdä pöytäyksiä, joiden on muodostuttava vähintään kolmesta kortista. Paras mahdollinen pöytäys on nimeltään canasta, joka sisältää vähintään 7 samanarvoista korttia (ml. jokerikortit). Pelin voittaa se joukkue, joka yltää ensin 5 000 pisteeseen.
Peli alkaa kahden korttipakan sekoittamisella ja nostamisella. Tämän jälkeen kaikille pelaajille jaetaan 11 korttia. Kun kortit on jaettu, käännetään seuraava kortti avopakan aloituskortiksi kuvapuoli ylöspäin. Mikäli kortti on kolmonen, jokeri tai kakkonen, käännetään sen päälle umpipakan seuraava kortti. Punaiset kolmoset, jokerit ja kakkoset asetetaan tässä tapauksessa poikittain avopakkaan, mutta mustia kolmosia ei. Alkupeliin kuuluu myös punaisten kolmosten pöytääminen ja uusien korttien nostaminen tilalle, kunnes kaikilla on taas 11 korttia ilman punaisia kolmosia.
Pelin eteneminen
Yksi pelivuoro Canastassa on kolmivaiheinen. Se alkaa nostolla, jossa pelaaja nostaa yhden kortin tai koko avopakan (tästä seuraa pöytäyspakko). Avopakka on lukittu, jos siinä on jokeri tai kakkonen, pari ei ole vielä pöydännyt mitään tai pakan päällä on jäänyt punainen kolmonen. Lukitun pakankin voi tosin nostaa, jos onnistuu pöytäämään sen jälkeen kahdella samanarvoisella luonnollisella kortilla.
Noston jälkeen on aika tehdä pöytäys. Tähän vaaditaan vähintään kolmen samanarvoisen kortin sarjaa, jossa on vähintään kaksi luonnollista korttia. Jokereita voi olla pöytäyksessä enimmillään kolme. Pöytäyksiä kerätään pareittain, ja molemmat voivat osallistua niihin vuorollaan lisäämällä kortteja.
Avauspöytäykseen liittyy pistevaatimus joukkueen kokonaispisteiden mukaisesti (enemmän kokonaispisteitä vaatii parempaa avauspöytäystä). Sen jälkeen säännöt ovat vapaammat. Pöytäyksiä voi tehdä yhdellä vuorolla niin monta kuin haluaa, kunhan ei siirrä jokereita tai tee useampaa pöytäystä samalla numeroarvolla.
Kun pöytäykset on tehty, heitetään vuoron lopuksi vielä yksi kortti pois. Se asetetaan avopakkaan. Kaikki kortit punaisia kolmosia lukuun ottamatta voi heittää pois. Erikoiskorteista musta kolmonen estää pakan nostamisen, jokeri taas lukitsee pakan.
Pelin lopettaminen onnistuu, jos pöytäyksen tai heiton jälkeen käteen ei jää yhtään korttia. Lisäksi joukkueella on lopetushetkellä oltava pöydättynä vähintään yksi canasta. Lopettamiseen pitää kysyä lupaa parilta sen jälkeen kun on nostanut umpipakasta uuden kortin. Jos pari antaa luvan lopettaa, peli on lopetettava – muutoin sitä on jatkettava. Mustia kolmosia ei voi lopettaessaan pöydätä, jos niitä on vähemmän kuin kolme. Yhden voi tosin heittää pois.
Erikoiskortit
Jokerit ja kakkoset ovat erikoiskortteja, jotka toimivat kasinopeleistäkin tuttuina villeinä kortteina eli wildeinä. Nämä erikoiskortit korvaavat kaikki muut pelin korteista nelosesta aina ässään asti. Kakkoset ja jokerit – samoin kuin kolmoset – toimivat Canastassa myös sulkukortteina, jotka estävät seuraavaa pelaajaa nostamasta avopakkaa. Kolmosilla on muutenkin pelissä erikoisrooli, eikä niiden käyttäminen osana yhdistelmiä ole sallittua.
Erikoiskortteja voi siis käyttää huoletta canastan muodostamiseen. Niistä muodostettua canastaa kutsutaan nimellä sekacanasta, ja pöytäyksen jälkeen sen päällimmäiseksi kortiksi asetetaan musta kortti. Jos canasta on muodostettu ilman erikoiskortteja, kutsutaan sitä nimellä puhdas canasta ja päällimmäiseksi asetetaan punainen kortti.
Pisteiden lasku Canastassa
Kun pelikierros on päättynyt, lasketaan joukkueiden pisteet. Korttien pistearvot voivat olla Canastassa ensi alkuun hieman hankala muistaa, joten aloittelijoiden kannattaa varmuuuden vuoksi pitää pistetaulukko pelipöydällä.
Pisteet jakautuvat seuraavasti: Mustat kolmoset ja korttien arvot 4-7: 5 pistettä. Korttien arvot 8-K: 10 pistettä. Ässät ja kakkoset: 20 pistettä. Jokerit: 50 pistettä. Punaiset kolmoset: 100 pistettä.
Lisäpisteitä saa seuraavista asioista: Lopetus: 100 pistettä. Suora lopetus (lopetus ilman aiempia pöytäyksiä):200 pistettä. Sekacanasta: 300 pistettä. Aito canasta: 500 pistettä.
Vaikka suora lopetus vaikuttaakin hyvältä taktiikalta lisäpisteiden keräämiseen, kannattaa muistaa että punaiset kolmoset antavat 100 miinuspistettä pelin lopussa, mikäli joukkue ei ole pöydännyt mitään.
Pöytäykset ja lisäpisteet lasketaan yhteen ja niistä vähennetään pelaajien käteen jääneiden korttien arvot. Näin saadaan selville joukkueen lopullinen pistemäärä pelikierroksella.