Rommi on tuttu monelle ainakin juomana, mutta korttipelinä se voi olla oikein nautittuna vieläkin suurempi nautinto. Rommipelejä on pelattu ympäri tätä palloa maailman sivu, eikä siitä yhdestä oikeasta rommipelistä ole selvää yhteisymmärrystä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että kyseessä on yleensä aina rommipeli silloin, kun kortteja nostetaan umpipakasta tai poistopakasta ja lyödään siihen takasin sama määrä kierrosta kohden.
Kyseessä on siinä mielessä mukava peli, että Rommiin ei vaadita välttämättä kuin kaksi pelaajaa. Peli muuttuu kuitenkin mielenkiinnoisemmaksi esimerkiksi neljän tai viiden pelaajan versiona. Enimmillään yhteen Rommi-pöytään voi istuttaa kerralla peräti seitsemän pelaajaa.
Näin Rommi-korttipeliä pelataan
Kahden ja kolmen pelaajan Rommia pelataan yhdellä pakalla. Muissa varianteissa pakkoja voi valita oman makuunsa mukaan yhden tai kaksi, lukuun ottamatta seitsemän pelaajan Rommia, jossa on käytettävä kahta pakkaa. Jokereiden mukaan ottaminen on myös pelaajien oma päätös. Ne helpottavat peliä joidenkin mielestä hieman liikaa, mutta sopivat suuren miinuspistearvonsa myötä hyvin lyhyempiin Rommi-istuntoihin.
Rommin tavoitteena on pöydätä kaikki oman käden kortit. Pöytäämiseen on kaksi keinoa: suorat ja samanarvoisten korttien sarjat. Suoran voi muodostaa saman maan peräkkäisistä korteista, kunhan ei käytä ässää samanaikaisesti lukemina 14 ja 1. ”Ympäri” pakan ei siis voi pöytäyksissä mennä. Samanarvoisia kortteja voi pöydätä kolmesta ylöspäin.
Pelaajamäärä määrittää sen, kuinka monta korttia pelissä jaetaan, mikäli käytössä on vain yksi pakka. Kolminpeliä ja kaksinpeliä pelataan yleensä kymmenellä kortilla, nelin- ja viisinpeliä seitsemällä kortilla ja kuusinpeliä kuudella kortilla. Jos käytössä on kaksi pakkaa, jaetaan kortteja aina kymmenen.
Pelin eteneminen
Kun jako on suoritettu, käännetään umpipakasta yksi kortti kuvapuoli ylöspäin poistopakkaa aloittamaan. Tämän jälkeen jakajasta seuraava pelaaja aloittaa pelin. Hän nostaa oman valintansa mukaan yhden kortin käteensä joko umpipakasta tai poistopakasta. Kun kortti on nostettu, pelaaja saa pöydätä yhdistelmiä niin halutessaan. Lopuksi hänen on heitettävä yksi kortti poistopakkaan mutta ei samaa korttia, jonka hän siitä nosti.
Pelin edetessä pelaajat voivat halutessaan myös lisätä kortteja jo pöydättyihin yhdistelmiin. Esimerkiksi patasuoraan 4-5-6 voisi lisätä seiskan ja kolmosen samaa maata. Jokerit toimivat normaalilla tavalla, eli ne korvaavat kaikki muut kortit osana pöytäyksiä.
Rommi-korttipeli päättyy, kun joku pelaajista on saanut tyhjennettyä kätensä. Mikäli näin ei tapahdu, ennen kuin umpipakka on loppunut, käännetään poistopakka sitä korvaamaan. Lopetusta ei tarvitse tehdä välttämättä pöytäämällä kaikki korttinsa, sillä lopetusta tehdessäänkin saa vielä vuoron lopuksi heittää yhden kortin poistopakkaan.
Pisteiden lasku Rommissa
Rommin pistelasku on ilahduttavan yksinkertainen prosessi. Voittaja ei saa pisteitä lainkaan, vaan tuttuun rommipelien tyyliin muille pelaajille jaetaan miinuspisteitä käteen jääneistä korteista. Kaikki numerokortit ovat Rommissa silmälukunsa arvoisia, kuvakorttien miinusarvo on kymmenen pistettä, ässistä saa 11 pistettä ja jokereista 15 pistettä.
Rommia pelataan yleensä 500 miinuspisteen rajaan asti, mutta muitakin pistemääriä voi toki valita oman halunsa mukaisesti. Kun joku pelaajista saavuttaa valitun pisterajan, peli päättyy, ja voittaja on vähiten miinuspisteitä kerännyt pelaaja.