Tuppi on perisuomalainen korttipeli, jossa on otettu miehestä ja naisesta mittaa jo vuosikymmenien ajan. Peli on erityisen suosittua Pohjois-Suomessa, mutta kyllä tätä mielenkiintoista vistivarianttia on etelämmässäkin silloin tällöin tullut vastaan. Kyseessä on tikkipeli, jossa ei käytetä valtteja lainkaan, mikä erottaa sen selkeästi esimerkiksi Marjapussista ja Huutopussista.
Tupen (vain tämä taivutusmuoto hyväksytään) pelaaminen onnistuu jopa kaksinpelinä, mutta hyvän pelikokemuksen takaamiseksi mökin keittiöön pitäisi saada raahattua vähintään kolme innokasta peluria. Paras Tuppi on kuitenkin mielestämme neljän hengen kesken käyty paripeli. Käsittelemme tässä artikkelissa nimenomaan Tupen nelinpeliä, vaikka säännöt ovat suunnilleen samat muissakin varianteissa.
Näin Tuppi-korttipeliä pelataan
Ennen Tuppi-korttipelin aloittamista jaetaan kortit, 13 kappaletta jokaiselle pelaajalle. Käytössä on ainoastaan yksi korttipakka ilman jokereita, joten mitään ylimääräistä nostopakkaa ei pelissä ole.
Tämän jälkeen on päätettävä, halutaanko kierroksella pelata noloa vai ramia. Pelit ovat muuten identtisiä, mutta ramissa tavoitteena on voittaa tikkejä, kun taas nolossa tikkien voittamista tulee välttää. Tupen tavoitteena on saavuttaa 52 pisteen yhteismäärä. Sen voi saada yhdellä kierroksella, jos on valittu rami, nolokierroksia vaaditaan 52 pisteeseen puolestaan vähintään kaksi.
Pelin valinta tapahtuu näyttökorttien avulla, ja jakajasta seuraava aloittaa. Jos hän paljastaa kädestään punaisen kortin, valitsee hän ramin, ja peli voi alkaa. Jos hän paljastaa mustan kortin, jatketaan näyttökierrosta myötäpäivään. Mikäli yksikin pelaaja valitsee ramin, pelataan Tuppea tavoitteena tikkivoitto. Muussa tapauksessa pelikierroksesta tulee nolo.
Pelin kulku
Pelin aloittaa eri pelaaja riippuen siitä, pelataanko lopulta ramia vai noloa. Jos kyseessä on ensin mainittu, aloittaa pelin ramin valinneen pelaajan oikealla puolella istuva pelaaja. Jos kyseessä jälkimmäinen vaihtoehto, aloittaa pelin jakajasta seuraava.
Tupen pelaaminen on helppoa kaikille tikkipelejä ennenkin kokeilleille. Tikin ajamisen jälkeen muut pelaajat joutuvat lyömään samaa maata voittaakseen, ja käytössä on maantuntopakko. Tämä tarkoittaa, että tikin maata on tunnustettava, jos se vain on mahdollista. Ylimenopakkoa ei sen sijaan ole, joten tikkejä ei tarvitse ottaa vain sen vuoksi, että kädestä löytyy voittokortti.
Tupessa ei käytetä valtteja lainkaan. Tikin voittanut pelaaja aloittaa aina seuraavan tikin, ja peliä jatketaan, kunnes kellään ei enää ole kortteja kädessään. Voitetut tikit tulee pinota fiksusti niin, että pinojen määrä on aina helposti vastustajien laskettavissa.
Pisteiden lasku Tupessa
Pisteiden lasku Tupessa vaihtelee sen mukaan, pelattiinko kierros nolona vai ramina. Nolona pelatun kierroksen jälkeen katsotaan, kumpi pareista on onnistunut keräämään vähemmän tikkipinoja. Kuuden kasan minimivoitto tuo tullessaan neljä pistettä, ja sama määrä lisää on luvassa, mikäli pinoja on tätä vähemmän. Lisäpisteet lasketaan pinoittain, eli viisi pinoa tuo kahdeksan pistettä, neljä pinoa 12 pistettä, kolme pinoa 16 pistettä jne.
Ramin pistelasku toimii samalla tavalla kuin nolon mutta toisinpäin. Minimivoitto on siis ramissa seitsemän pinoa, joka tuo neljä pistettä – maksimivoitto taas on kolmetoista pinoa, joka tuo 28 pistettä.
Ramikierroksilla on mahdollisuus suurempaan pistevoittoon kuin nolokierroksilla. Näin tapahtuu silloin, kun ramin valinnut joukkue häviää kierroksen. Tällöin hävinnyt joukkue tekee ”raminryöstön”, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että joukkue saa tuplapisteet kyseiseltä kierrokselta. Peli on ohi, kun jompikumpi joukkueista on kerännyt 52 pistettä.
Tupen pistelaskuun kuuluu myös sellainen erikoisuus, että vain yksi joukkue voi olla pisteillä samanaikaisesti. Jos pisteillä oleva joukkue häviää jaon, nollataan pisteet.