Vapaakenttä-pasianssi on Klondike-pasianssin ohella toinen tietokoneiden kautta suureen suosioon nousseista pasianssipeleistä. Vapaakenttä on ollut osa Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmän vakiopelitarjontaa jo pitkään, ja moni pelaa sitä edelleen silloin tällöin, kun koneen ääressä sattuu olemaan hiljaisempi hetki. Vapaakenttä on hieman harvinaisempi fyysisen korttipakan kanssa pelattuna, mutta tokihan tämäkin onnistuu mainiosti. Kyseessä on yksi vaikeammin ratkaistavista pasiansseista, joten se sopii hyvin haasteita etsiville korttipelaajille. Ainakin Korttipelit.comin pasianssiaddiktit ovat ottaneet Vapaakentän omakseen.
Korttien asettelu Vapaakentässä
Ensimmäisenä Vapaakentässä käytettävästä korttipakasta tulee poistaa jokerit. Tämän jälkeen on aika asetella kortit pelipöydälle. Korttipakasta muodostetaan kahdeksan pinoa, joiden kortit asetetaan lomittain niin, että ylimmäksi jäävän kortin yläosa koskee sitä alempana olevan kortin alaosaa. Kortit jaetaan kuvapuoli ylöspäin. Kaikkien pöydällä olevien korttien tulee aina olla Vapaakentässä näkyvillä, jotta pelaaja voi taktikoida kunnolla. Neljässä ensimmäisessä (vasemmalla olevassa) pinossa on seitsemän korttia, neljässä viimeisessä pinossa puolestaan kuusi korttia jokaisessa.
Varsinaisten korttipinojen lisäksi Vapaakentän pelipöytään kuuluu myös kahdeksan tyhjää paikkaa, joihin kortteja voidaan siirtää. Nämä tyhjät paikat sijaitsevat varsinaisten pinojen yläpuolella. Neljä ensimmäistä (vasemmalta) ovat pelin nimen mukaisesti vapaakenttiä. Näitä tyhjiä paikkoja voi käyttää avuksi korttien siirtelyssä, mutta tästä kerromme tarkemmin alla. Neljä viimeistä paikkaa ovat puolestaan keräyspinoja varten. Näihin pinoihin siirretään kortteja eri maihin jaettuina ässästä ylöspäin, ja pinojen täyttyminen tietää samalla sitä, että pelaaja on voittanut Vapaakentän.
Näin Vapaakenttä-pasianssia pelataan
Vapaakenttä muistuttaa pelitavaltaan paljon tuttua Klondike-pasianssia. Pelissä on tarkoituksena siirtää kaikki kortit pelipöydän pinoista keräyspinoihin, jotka sijaitsevat pöydän oikeassa yläkulmassa. Keräyspinoja täytetään ässästä (arvoltaan aina 1) ylöspäin kuninkaaseen (arvoltaan aina 13) asti. Jokainen neljästä keräyspinosta edustaa yhtä maata, eli eri maiden kortteja ei voi kerätä samaan keräyspinoon.
Pelin selvittäminen tapahtuu siirtämällä kortteja pöytäpinojen välillä uusia kortteja paljastaen. Koska kaikki pelipöydän kortit ovat heti alusta alkaen kuvapuoli ylöspäin, voi pelaaja oikeita päätöksiä tekemällä ratkaista lähes Vapaakentän kuin Vapaakentän. Itse asiassa vain yksi Vapaakentän mahdollisista kombinaatioista on matemaattisesti vielä ratkaisematta!
Korttien siirtäminen tapahtuu samalla tavalla kuin Klondikessa. Kortteja voi siirtää vapaasti pinosta toiseen, mikäli kohdepinon ylin kortti on A) erivärinen kuin siirrettävä kortti B) yhden numeron suurempi kuin siirrettävä kortti. Esimerkiksi ristikympin voi siirtää ruutu- tai herttajätkän päälle, mutta ei pata- tai ristijätkän päälle. Kortteja voi siirtää joko yksitellen tai osittaisina tai kokonaisina pinoina, kunhan kaikki pinon kortit ovat järjestyksessä ja joka toinen niistä on eri väriä (esim. 7s, 6d, 5s on kokonaan siirrettävissä – 8s, 6d, 5d ei).
Vapaakentässä korttien siirtämisessä auttavat pelin nimikkoalueet. Pelin vasemmassa yläkulmassa sijaitsevat neljä vapaakenttää ovat vapaita alueita, joihin voi siirtää kortin kuin kortin. Yhteen vapaakenttään voi kuitenkin siirtää kerrallaan vain yhden kortin, joten niiden käytön kanssa kannattaa olla tarkkana. Vapaakentistä voi tietenkin siirtää kortteja takaisin pelipinoihin tai vaihtoehtoisesti keräyspinoihin. Tällöin kortteihin pätevät samat siirtosäännöt kuin normaalistikin. Vapaakentässä tyhjien pelipinojen kohdalle voi halutessaan siirtää minkä kortin tahansa.
Pelin voittaminen ja häviäminen
Vapaakentän voittaminen tapahtuu siirtämällä kaikki kortit pöydältä ja vapaakentistä keräyspinoihin. Kuten sanottua, keräyspinot luodaan ässästä (1) kuninkaaseen (13) asti numerojärjestyksessä. Ne kasataan maakohtaisesti vapaassa järjestyksessä toisistaan riippumatta, joten pelaajan ei tarvitse esimerkiksi odotella, että kaikki ässät ovat keräyspinoissa, ennen kuin hän voi aloittaa kakkosten siirtämisen.
Vapaakentt-pasianssi on hävitty, mikäli peli jää jumiin. Vääriä päätöksiä tekemällä pelissä voi ajaa itsensä nurkkaan nopeasti, joten kaikkein heikkohermoisimmille korttipelaajille Vapaakenttää ei voi suositella. Jos kuitenkin kaipaat haasteita ja pelitaitoon perustuvaa pasianssia, ei Vapaakenttää parempaa vaihtoehtoa olekaan.