Ristiseiska on todellinen klassikkokorttipeli, kun puhutaan nimenomaan Suomessa suosituista korttipeleistä. Ristiseiska on kohtalaisen yksinkertainen peli, joka soveltuu nuoremmillekin pelureille. Peliä voidaan pelata kaksinpelinä, mutta tällöin Ristiseiska ei ole parhaimmillaan – pelistä tulee kaksinpelinä hieman liian ennalta arvattavaa, joten suosittelemme ainakin yhden lisäpelaajan etsimistä. Paremmin kahdelle pelaajalle sopiva peli on esimerkiksi Ginirommi, joka on suunniteltu nimenomaan kaksinpeliksi. Ristiseiskaa voidaan pelata jopa kahdeksan pelaajan versiona, joten se sopii erinomaisesti illanistujaisten viihteeksi suuremmallakin porukalla.
Näin Ristiseiskaa pelataan
Ristiseiskan tavoite on yksinkertainen: pelata kaikki omat käsikortit pöytään ennen kuin muut pelaajat onnistuvat siinä. Peli alkaa niin, että koko korttipakka jaetaan mukana olevien pelaajien kesken. Kortit eivät aina mene tasan pelaajien määrästä riippuen, mutta tästä ei kannata suuremmin välittää.
Korttien jakamisen jälkeen pelivuoro siirtyy sille pelaajalle, joka on saanut käteensä ristiseiskan. Pelaaja asettaa ristiseiskan pöytään, ja hänen pelivuoronsa loppuu siihen. Peli liikkuu tämän jälkeen myötäpäivään yksi pelaaja kerrallaan. Vuorossa oleva pelaaja lyö aina yhden kortin pöytään alla olevien sääntöjen mukaisesti:
- Pöydän päärivin muodostavat seiskat. Ne lyödään vierekkäin pöytään ristiseiskan viereen.
- Seiskojen alle muodostetaan matala jono saman maan korteista. Se alkaa kutosesta ja etenee alaspäin aina ässään asti. Kortit tulee pelata järjestyksessä. Matalan jonon aloittamisen kriteerinä on lisäksi se, että pöydässä on saman maan seiska.
- Seiskojen yläpuolelle muodostetaan korkea jono saman maan korteista. Se alkaa kasista ja etenee ylöspäin aina kuninkaaseen asti. Kortit tulee pelata järjestyksessä . Korkean jonon aloittamisen kriteerinä on lisäksi se, että seiskan alle on jo pelattu kutonen.
Pelaajat pelaavat omalla vuorollaan aina siis yhden kortin. Jos pelaaja ei voi pelata korttia, on hänen otettava eteensä pantti ja siirrettävä vuoro seuraavalle. Tämä pantti tarkoittaa sitä, että kyseinen pelaaja ei voi voittaa peliä, vaikka onnistuisi pelaamaan pois kaikki korttinsa. Mikäli Ristiseiskaa pelataan pistepelinä, voidaan pantille asettaa voittamattomuusäännön sijaan sakkomaksu, joka lisätään pelaajan miinussaldoon pelin lopussa. Erikoissääntönä Ristiseiskassa pelaaja voi matalan tai korkean jonon päätettyään (eli lyötyään kuninkaan tai ässä) tehdä päätöksen siitä, haluaako hän lyödä uuden kortin.
Pelin loppuminen ja pistelasku
Ristiseiska-korttipeli etenee pelaaja kerrallaan, kunnes joku pelaajista pääsee eroon kaikista korteistaan. Jos peliä pelataan pistepelinä, loppuu pelikierros yleensä tähän. Pistepeliin voidaan tosin monen pelaajan pelissä asettaa erikoissääntöjä; jos mukana on vaikkapa kahdeksan pelaajaa, voi olla hauskempaa pelata vaikkapa niin, että peli jatkuu, kunnes neljä pelaajaa on onnistunut pääsemään eroon kaikista korteistaan. Mikäli Ristiseiskaa ei pelata pistepelinä, jatkuu peli niin kauan, kunnes jäljellä on vain yksi pelaaja. Tämä kierroksen hävinnyt pelaaja toimii seuraavalla pelikierroksella jakajana.
Jos Ristiseiskaa pelataan pistepelinä, saavat pelaajat käteensä jääneistä korteista miinuspisteitä. Jokainen kortti on tässä tapauksessa silmälukunsa arvoinen. Peliä voidaan pelata vaikkapa 100 miinuspisteeseen asti.