Vanha kunnon Seiska on tuttu useimmille suomalaisille, jotka ovat pelanneet elämänsä aikana korttipelejä edes hieman. Ja kukapa suomalainen ei olisi. Seiskan pohjalta on saanut alkunsa myös moni muu tunnettu korttipeli, kuten perhepelien ikisuosikki Uno. Myös perinteinen Seiska-korttipeli on itsessään todella hauskaa pelattavaa niin kavereiden kuin perheenkin kesken. Kyseessä on todella yksinkertainen seurapeli, johon pääsee sisään erittäin nopeasti. Peliä voi pelata kaksinpelinä, mutta parhaimmillaan Seiska on useamman pelaajan kesken; kolme tai neljä pelaajaa on Korttipelit.comin mielestä ihannepelaajamäärä tähän korttipeliklassikkoon.
Näin Seiska-korttipeliä pelataan
Seiska alkaa korttien jakamisella. Jokainen pelaaja saa itselleen seitsemän käsikorttia, ja loput kortit laitetaan pakkaan keskelle pöytää. Mikäli pelaajien määrä on yli kuusi, kannattaa harkita yhden lisäpakan käyttämistä – muussa tapauksessa peli saattaa mennä hieman liian nopeaksi. Kun kortit on jaettu, nostetaan pakan päällimäinen kortti avoimeksi kortiksi pakan viereen. Jos kortti sattuu olemaan seiska, asetetaan se takaisin pakkaan, ja sen tilanne käännetään seuraava kortti.
Pelaajien tavoitteena Seiska-korttipelissä on yksinkertaisesti päästä eroon omista korteistaan. Peli alkaa korttien jakamisen jälkeen jakajasta vasemmalle istuvan pelaajan vuorolla. Hänen on pelattava avoimen kortin päälle yksi kortti, joka on joko silmäluvultaan tai maaltaan sama kuin pöytäkortti. Tämän jälkeen on seuraavan pelaajan vuoro.
Jos pelaajalla ei ole kädessään sopivaa korttia, tai mikäli hän ei jostain syystä halua sitä pelata, tulee hänen nostaa pakasta käteensä uusia kortteja niin kauan, kunnes pelaaminen onnistuu. Joissain sääntövarianteissa nostettavien korttien määrää on rajoitettu, mutta perinteisesti Seiskassa nostetaan kortteja aina siihen asti, kunnes pelaaja saa pöytäkortin päälle sopivan kortin. Peli päättyy siihen, kun joku pelaajista pääsee eroon kaikista käsikorteistaan.
Erikoiskortit
Seiskassa on kaksi erikoiskorttia: seiskat ja ässät. Seiska on pelissä käytännössä jokeri. Sen voi pelata minkä tahansa kortin päälle, ja seiskan pelannut pelaaja saa sen jälkeen päättää, mitä maata seuraavan pelaajan on pelattava. Ässä toimii muuten samaan tapaan kuin muut kortit, mutta sen avulla pelaaja voi rangaista seuraavana vuorossa olevaa pelaajaa. Seuraavan pelaajan on nostettava pakasta käteensä kaksi korttia riippumatta siitä, voisiko hän pelata kortin vai ei.
Pisteiden lasku Seiskassa
Seiskaa voidaan pelata joko yksittäisinä pelikierroksina tai pidempänä pistepelinä. Pelaajat voivat päättää itse, mihin pistemäärään asti peliä pelataan. Yleinen pistemäärä on sata, mikäli pelaajia ei ole mukana todella paljon. Tällöin kannatta harkita pienempää pistemäärää, koska pelikierrokset saattavat venyä pitkiksi kahdella pakalla pelattaessa.
Pisteiden lasku Seiskassa toimii niin, että pelaajille annetaan miinuspisteitä korteista, joita heillä on kädessään jonkun pelaajan lopetettaessa pelin pelaamalla viimeisen käsikorttinsa. Korteista annetaan miinuspisteitä niiden silmäluvun mukaisesti; kakkonen tuo kaksi miinuspistettä, kasi kahdeksan ja kuvakortit 11, 12 tai 13. Käteen jääneistä erikoiskorteista annetaan lisämiinuspisteitä: ässistä 14 ja seiskoista 25.